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Salle de presse

31 mars 2012

Le Premier prix Hydro-Québec de la finale régionale du Primaire de Montréal et Montérégie est accordé au projet « It’s a Matter of Fat »

Montréal, 31, mars 2012 – Joseph Marra, 10 ans et Alexander Glisic, 10 ans, élève de 4e année de l’école General Vanier, à Montréal, sont lauréats de la plus haute distinction à la finale régionale qui s’est tenue du 29 au 31 mars, au Collège de Bois-de-Boulogne. Grâce à leur projet de vulgarisation en science de la santé, intitulé «It’s a Matter of Fat», ils ont remporté le Premier prix Hydro Québec, attribué au meilleur projet toutes catégories confondues et assorti d'une bourse de 250 $ et d’un trophée.

 

Joseph et Alexander expliquent leur projet :
“We surveyed 23 people and asked them if they use butter or margarine. Sixteen preferred margarine over butter- with most saying that margarine is healthier than butter. Is it? Margarine is a fat made of vegetable oil that is processed into a spread. Butter is also a fat but it is made naturally from churning cream into a solid yellowish spread. It takes twenty liters of whole milk to make one kilogram of butter. Butter sold in supermarkets is about 82 % milk fat, 16 % water, and 2 % other milk solids. There is also protein, calcium and phosphorous, vitamin A, and sometimes D, E, and K2 in butter. Making butter begins by making sure that the color and smell of the raw milk are good. It’s then poured into a machine called a separator that spins and divides the milk’s fat from the rest of the liquid. The fat is called butter cream and is thick and off-white. It is used to make the butter. It’s put into a mixer that stirs it to keep its texture. After pasteurizing, the cream is cooled to get the right hardness and spreading ability. This is called crystallizing. Then it is aged and transferred into a churner that spins and makes the butter cream fat molecules bunch together and become creamy clumps called popcorn. After enough churning, the result is yellow butter which is then shaped and packaged into an aluminum coated paper that stops light from passing through. Light can make the butter rancid. »

 

Joseph Marra et Alexander Glisic ont également remporté les prix suivants :

  • Médaille d’or, 2e cycle du primaire

 

La cérémonie de remise de prix a également permis de récompenser le travail de plusieurs participants en distribuant plus de 6 500 $ en prix et bourses. Visitez le www.exposciences.qc.ca pour plus d’information.
 

– 30  –

 

Renseignements :

Anne-Marie Raymond, CLSM
Tel. : 514-251-7636
 araymond@clsm.org


 

Un programme du
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Grand partenaire
Ministère de l'Enseignement supérieur, de la Recherche, de la Science et de la Technologie
Hydro-Québec